Пентагонът обмисля да нанесе удар по военни обекти на бунтовниците хути

...
Пентагонът обмисля да нанесе удар по военни обекти на бунтовниците хути
Коментари Харесай

Пентагонът планира удари по хутите в Йемен

Пентагонът обмисля да нанесе удар по военни обекти на бунтовниците хути в Йемен в отговор на зачестилите набези против кораби в Червено море, оповестява Semafor, базирайки се на източници от американската администрация.

" Представители на Съединени американски щати настояват, че изследват опцията за нанасяне на удар против хутите ", осведоми изданието.

Подчертава се, че представители на администрацията на Байдън неведнъж са заявявали, че техен приоритет не са сходни удари, а поддръжката за акцията на Израел за изтласкване на групировката Хамас от линията Газа.

Както отбелязва " Семафор ", от началото на октомври Съединени американски щати са изпратили в Близкия изток две ударни групи самолетоносачи и разполагат със средства за нанасяне на удари по ракетни батареи и радарни системи на хутите на територията на Йемен. Съединени американски щати не са атакували директно военни позиции на хутите в Йемен от 2016 година, когато Пентагонът унищожи една от крайбрежните радарни съоръжения на милицията с ракети " Томахоук " в отговор на обстрел от кораби на Военноморски сили на Съединени американски щати.

Напоследък се следи увеличение на броя на нападенията на хутите против военни и търговски кораби, пътуващи през Червено море. Така да вземем за пример в четвъртък от следената от хутите йеменска територия беше изстреляна ракета по контейнеровоза Maersk Gibraltar, който пътуваше през пролива Баб ел-Мандеб.

Ден по-рано ракета, изстреляна от контролираната от хутите част на Йемен, порази товарния транспортен съд MSC Palatium III.

Предполага се, че ракетните установки не са били ориентирани към MSC Palatium III, а към Al Jasrah - товарен транспортен съд, плаващ под либерийски байрак, който беше атакуван по-рано в петък. Съобщава се, че след въздушната офанзива на Al Jasrah е избухнал пожар.

Също в петък вечерта Централното командване на Съединени американски щати (CENTCOM) удостовери, че от следена от хутите територия е била изстреляна балистична ракета към интернационалния морски път северно от пролива Баб ел-Мандеб.

Преди това йеменските хути се заканиха, че ще нападат всички кораби в Червено море, пътуващи за Израел, без значение от това кой е техният притежател. Оттогава се оповестява за няколко набези против кораби в пролива Баб ел-Мандеб и в Червено море.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР